Populær
15 anmeldelser
418,95
0 anmeldelser
149,00
0 anmeldelser
419,00
0 anmeldelser
159,00
0 anmeldelser
219,00
0 anmeldelser
129,00
0 anmeldelser
139,00
0 anmeldelser
199,00
0 anmeldelser
239,00
1 anmeldelser
139,00
0 anmeldelser
169,00
0 anmeldelser
179,00
0 anmeldelser
279,00
0 anmeldelser
169,00
Nyhed
0 anmeldelser
379,00

Proteinpulver

Køb proteinpulver til din træning her!

Hvad er Protein?

Proteiner er forbindelser, der består af carbon, hydrogen, oxygen og nitrogen. De fremstilles på ribosomer i en celle, og består af aminosyrer, der er bundet med en peptidbinding. For os almindelige mennesker, siger ovenstående ikke ret meget, men vi ved at proteiner findes i forskellige fødevarer som kød, æg, sojaprodukter, mejeriprodukter, frø, nødder og forskellige bælgfrugter.

De fleste af os er godt klar over, at protein er en nødvendighed, og derfor skal være en del af vores daglige kost.

 

protein

 

 

De fleste ved også, at proteiner og proteindrikke hjælper med, at opbygge muskler i kroppen, men det er de færreste der ved, hvor vigtigt protein i virkeligheden er for kroppen.

Protein er ekstrem vigtig for kroppen. Ikke kun som en fødekilde, men som en del af kroppens struktur og funktion. Proteiner udgør ca. 15% af vores kropsmasse. Muskler, ledbånd, sener, brusk, hud, hår, knogler og negle består hovedsageligt af protein, og udgør selvsagt en vigtig struktur i kroppen. Derudover kommer hæmoglobin, antistoffer, hormoner og enzymer, som også består af proteiner. Fordi så mange vitale kropsfunktioner har brug for protein, er det pludselig åbenlyst, hvorfor protein bør være en vigtig del af vores daglige kost.

Proteiner har hele seks forskellige funktionelle roller i kroppen. Strukturelt protein, udgør rammerne af kroppen gennem muskler, knogler, ledbånd, sener, hår, hud og negle. Proteiner regulerer de fysiologiske processer i kroppen, som vækst, udvikling og stofskifte. Neurotransmittere er proteiner, som reagerer på, og styrer nervesystemet. Myosin og actin, som er de to primære muskelfibre vi har, bliver begge fremstillet af protein. Proteiner beskytter også kroppen mod fremmede stoffer, og er derfor en vigtig del af vores immunsystem. Antistoffer som kroppen danner, er også protein. Protein transporterer vigtige næringsstoffer gennem hele kroppen, og transporterer også oxygen rundt i blodbanerne. Derudover regulerer proteiner biokemiske reaktioner i kroppen som vores fordøjelse, og fremskynder andre kemiske reaktioner i kroppen.

Proteiner består af aminosyrer, som er absolut en nødvendighed, for funktionen af vores stofskifte. Der findes 20 forskellige aminosyrer, hvoraf 8 er essentielle. Det betyder, at de ikke selv kan blive produceret i kroppen, eller blive produceret i tilstrækkelige mængder, og derfor skal de komme fra kosten. Når kroppen har alle 20 aminosyrer tilstede, kan alle de nødvendige proteiner i kroppen produceres.

 

Proteinpulver som kosttilskud

Proteinpulver benyttes ofte lige efter styrketræning, fitness eller anden hård træning, da kroppen på dette tidspunkt er ekstra modtagelig overfor næringsstoffer. Proteinpulver kombineres ofte med kulhydrater (især maltodextrin er populært) idet musklernes glykogendepoter er udtømte. Får man kulhydrater samtidig med protein, så optages proteinet bedre. Timingen af en protein og kulhydrat cocktail er alt afgørende for ens resultater. Et studie publiceret i 2006 (1) viste en 50 % større fremgang i udviklingen af type II muskelfibre, hos den gruppe der tog protein, kulhydrat og kreatin umiddelbart efter træning, end dem der tog de samme mængder i samme forhold morgen og aften. Læs mere om optimal restitution her

Proteinpulver er rent mængdemæssigt nok det mest solgte kosttilskud i Danmark pt. Det er ikke uden grund. Protein består af lange kæder af aminosyrer og aminosyrer er kroppens byggesten. Alt væv i kroppen er bygget op af aminosyrer. Alt fra hud, hår, negle, til organer, hjerne, enzymer i blodet og ikke mindst muskler. Der indgår faktisk aminosyrer i alle komponenter i kroppen og aminosyrer får vi fra protein. De fleste mennesker indtager dagligt med en normal kost mellem 0,8 og 1,0 gram per kilo kropsvægt per dag. Hård (styrke)træning øger dog proteinbehovet og atleter der styrketræner hårdt har brugt for en del mere protein. Den generelle anbefaling ligger på 2-2,5 gram protein per kilo kropsvægt per dag. Dette proteinbehov kan man dække via kosten alene hvis denne er nøje tilrettelagt efter det. Mange vælger dog af praktiske årsager at supplere med et proteintilskud.

 

I en normal afbalanceret kost, indtager de fleste mennesker automatisk, den mængde protein kroppen har brug for. Man skal dog tænke over, at det protein der er i kroppen, bliver hele tiden nedbrudt og skal derfor erstattes. Det er derfor vigtigt, at man indtager proteiner af høj kvalitet. Komplette proteiner findes i kød, fjerkræ, fisk, mælke- og mejeriprodukter, og indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. Ufuldstændige proteiner, som f.eks. findes i ris og bønner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Den anbefalede daglige mængde kalorier der bør komme fra protein, er ca. 35% af den daglige kost. Hvis man dyrker sport, er den anbefalede mængde højere, og jo mere man træner, jo mere protein har kroppen brug for. 

 

Hård træning = stort proteinbehov

Dyrker du en udholdenhedssport som maratonløb, bør du spise ca. 1,2-1,5 gram protein om dagen pr. kg. legemsvægt. Inden for styrke- og hastighedsidræt, herunder sprint, hvor der kræves en hård muskelopbygning, bør man spise 1,6-2 gram protein pr. kg legemsvægt om dagen.

Et eksempel:
En mand på 75 kilo, som ikke er fysisk aktiv, har brug for 60 gram protein dagligt.
Dyrker han maratonløb, har han brug for 90-112 gram protein om dagen.
Dyrker han en styrke- og hastighedsidræt som sprint, har han brug for endnu mere protein: 120-150 gram om dagen.

Vores behov for protein afhænger altså af intensiteten og varigheden af fysisk arbejde. Men køn, muskelmasse og stofskifte spiller også ind. Der er faktisk mange, som får for lidt protein, især om morgenen og til frokost, og det påvirker både blodsukkeret og præstationsevnen.

 

Spis protein jævnt hen over dagen

Proteinerne bør komme fra mange forskellige madvarer, både kød, æg, mælkeprodukter og grønt. Så får du dækket behovet for de mange forskellige aminosyrer, der er i proteiner. Vegetarer bør kombinere forskellige fødevarer for at få alle de vigtige aminosyrer.

 

Læse mere om protien og træning hos sportshojskolen og aktivtraening