Hvad er collagen /kollagen?

Hvad er collagen /kollagen?
”Collagen” eller ”kollagen” - kært barn kan være internationalt og staves på flere måder. Men selvom forbogstavet ændrer sig, så forbliver egenskaberne heldigvis de samme. Collagen er nemlig en af kroppens vigtigste byggesten og udgør en tredjedel af alle kroppens proteiner. Dét collagen der dannes i kroppen, danner nemlig grundfundamentet for blandt andet dine muskler, knogler, blodkar og sener. Der er derfor ingen tvivl om, at proteinet kollagen er en bestanddel af vores krop. 
I de senere år er collagen, eller kollagen, blevet forbundet med ung og smuk hud – og det kommer ikke ud af den blå luft. For collagen har også stor betydning for dit ydre, da proteinet er med til at opretholde huden og dens mange strukturer. Med andre ord betyder det, at collagen også sørger for at holde huden elastisk og fast og samtidig erstatte døde hudceller.
Men dannelsen af collagen falder med alderen, og det er blandt andet med til at give rynker, når vi bliver ældre. Det er selvfølgelig et helt normalt aldringstegn at udvikle rynker, men ikke alle er lige begejstrede for det. Netop derfor har collagen-fillers, collagen-kosttilskud og cremer med collagen vundet stort indpas på mange danskeres toilethylder i løbet af de seneste år. 
Collagen findes bl.a. i brusken, hvor den basalt set er den “lim”, der hjælper med at holde kroppen sammen. Vores led og sener er nemlig afhængige af brusk, for at kunne fungere optimalt. 
Er der fordele ved at tilføre kroppen ekstra collagen?
Der kan være flere forskellige fordele ved at tilføre lidt ekstra collagen til kroppen gennem daglige kosttilskud. Et dagligt tilskud af collagen, kan være med til at øge hudens tæthed, eller densitet. Det kan blandt andet kan give anledning til at mindske aldringstegn, såsom rynker. 
Gennem kosten kan vi tilføje ekstra collagen til kroppen. Ved at have godt med proteiner, omega-3-fedtsyrer, vitamin A og antioxidanter, kan du naturligt hjælpe din krop med at holde collagen-niveauet højt. Det kræver blandt andet, at du spiser:
  • Kylling
  • Æg
  • Grøntsager med store blade
  • Bønner
  • Bær
Med forskellige kosttilskud og lignende, er det dog også muligt at tilføre ekstra kollagen til kroppen. Du kan blandt andet få tilføjet collagen gennem cremer, tabletter og pulver – hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen.  
 
Du kan selv bidrage til en fast og sund hud 
Selvom collagen bidrager til at holde din hud elastisk og fast, så er der også en god ide, selv at hjælpe til. Ved at passe på hudens strukturer og skærme collagen-molekylerne i kroppen, kan du selv bidrage til at holde din hud sund og frisk i længere tid. Det er derfor vigtigt at undgå:
  • Længere tids solbadning - husk solcremen
  • Forurening
  • Ensidig kost
  • Rygning
Solens stråler er blandt andet med til at svække bindevævet i din hud og derved lave rynker. Solens UV-stråler kan nemlig gennemtrænge hudens celler og ødelægge de mange collagen-molekyler, der søger for hudens elasticitet. Herudover er dårlige luftforhold, usund kost og rygning med til at reducere dannelsen af collagen i huden. Dette betyder at mange ydre påvirkninger kan have stor betydning for collagen-niveauet i kroppen, og ikke mindst modstandskraften i huden, så den bl.a. bliver slappere.
 
Collagen og C-vitamin
C-vitamin er et vitamin, der kan bidrage til dannelsen af collagen i kroppen. Derfor er det utrolig vigtig for produktionen af collagen, at din krop får tilført nok C-vitamin. Du kan finde C-vitamin i mange frugter og grøntsager, såsom kartofler, citrusfrugt, peberfrugt, rå hyben og grønkål. Derudover indeholder også cremer og især kosttilskud en del C-vitamin, der bidrager til dannelsen af collagen i eksempelvis knogler, brusk og hud.

Hvad søger du efter?

Biotin 10000 mcg 60 stk

En har købt

Biotin 10000 mcg 60 stk

10 Minutter Siden Fra Rønde

Din kurv